Welkom

ToonKleur bestaat uit een selectie van videokunst, muziek en teksten die ik gemaakt heb. Voortgekomen uit mijn passie voor het scheppen van mooie beelden en klanken.
 Tonen en kleuren die ik graag wil laten zien en horen.

Schoonheid, mooie beelden en klanken maken. Daar is het me om te doen. Na tientallen jaren filmen, schilderen, muziek schrijven en maken, werk ik sinds december 2013 beroepsmatig als videokunstenaar.

De natuur en mensen zijn de grootste inspiratiebronnen. De videokunst die er uit voortkomt is kunst om rustig van te genieten. Schoonheid in verstilde beweging. Beelden om tot jezelf te komen en bij weg te dromen.

Mijn videobeelden zijn toepasbaar op tal van plekken. Naast exposities ook geschikt als decor in het theater. De, met name langzame, werken ogen veelal als een schilderij. Deze videoschilderijen zijn geschikt om te vertonen tijdens exposities of in een hotel, wachtkamer, winkel of gewoon thuis op de tv.Daarnaast geef ik videoconcerten met andere muzikanten waarbij ik videobeelden vertoon op een muur of groot scherm. De muziek en videobeelden inspireren elkaar. Recent werk is te koop of te huur. Veel ouder werk, in het bijzonder muziekopnames en partituur zijn vrijelijk verkrijgbaar en te vinden in de Bibliotheek.

Hieronder een trailer met voorbeelden uit de periode 2014 tot 2020 en een trailer van de expositie IJsselTIJd die bij het Stedelijk Museum Zutphen gehouden werd. En een overzicht van mijn site. Maar eerst het meest recente nieuws.

RECENT

In juni en augustus neem ik deel aan twee exposities bij Galerie Stijl te Eefde.

In 2024 nam ik deel aan de Brabant Art Fair in de Koepelhal in Tilburg op 16 en 17 maart te bezoeken van 11 tot 17.30 uur.

Tijdens het Paasweekeinde 30 en 31 maart en april toon ik mijn werk in mijn studio aan huis in het kader van de Kunstroute Lochem 2024.

Bij de Kunstruimte Artphy in Onstwedde kunnen vanaf 17 augustus beeldend kunstenaar Mineke Gravers en ik drie maanden lang exposeren met een grote tentoonstelling getiteld Geluk is Nergens anders. En we organiseren daar met Artphy een mini Geluksfestival van 31 augustus tot en met 7 september.

Zie voor meer informatie de pagina ‘EXPOSITIES,CONCERTEN’.

PERIODE 2014 – 2022

De expositie “IJSselTIJd Zutphen duurde van 10 juli tot 5 september 2021 en het videoconcert ‘De Glimlach van de IJssel’ werd getoond op 27 en 29 augustus 2021.Trailer:

 

In deze trailer van ruim 6 minuten voorbeelden van mijn videokunst vanaf 2014 tot 2020.

                                     

OVERZICHT WEBSITE

Video’s tot 2017

Op deze pagina vind je vooral  werk tot 2017. Daarnaast een aantal speciale video’s van nog wat langer geleden. Recenter werk toon ik via exposities of videoconcerten waarvan trailers op deze site te vinden zijn..

Inkt in water

In de herfst van 2015 ontwikkelde in een methode om inkt in water te kunnen filmen. Daaruit kwam het werk ‘Inkt’ uit voort dat in de webshop te vinden is. Onder de indruk van de spectaculaire beelden die ik voor de lens kreeg, ging ik daar in de wintermaanden mee door. Door variaties in snelheid toe te passen en de werken in bolvorm te brengen ontstonden een aantal bijzondere kunstwerkjes. Soms ogend als een abstracte schilderij met nauwelijks waarneembare verandering of zwevend als een planeet in de ruimte. Zie de pagina ‘Inkt in water’ voor een indruk van deze werken: een trailer van 2 minuten  en een toelichting op deze werken. Ook is een foto te zien van de video-installatie ‘Bennu’ die vijf werken van inkt in water bevat.

Videoconcert Universe Suite

Het videoconcert Universe suite dat geef ik met de Tsjechische gitarist David Wurczel. In september 2016  diverse malen uitgevoerd tijdens de Theaterstraat Ughelen en bij de Lochemse Kunstfactor. In juni 2017 zijn drie concerten  gehouden in Tsjechië, op 13 juli in Venetië en op 21 oktober 2017, 20 uur, Kapel Op ’t Rijsselt in Eefde. Op 1 september 2018 werd het videoconcert Universe suite twee maal uitgevoerd tijdens de Kunstmarkt Bathmen. Op deze pagina vind je meer informatie en een trailer.

Achter de schermen werken David Wurczel en ik aan nieuwe videoconcerten.

Videoconcert De Klank van Water

Op deze pagina informatie over ‘De Klank van Water’ en een trailer; een videoconcert met organist Gijs van Schoonhoven dat op 23 januari 2016 in première in de Grote Kerk van Enschede. Op 25 augustus 2017 vond een succesvolle uitvoering plaats in de Gudula kerk te Lochem.

Videosculpting

Beeldhouwer Larissa Lae uit Bonn en ik ontwikkelden een bijzonder project waarbij we mijn films projecteren op haar prachtige witte beelden. Vier beelden en films kunnen we inmiddels exposeren. Naast informatie is ook een trailer van 1 minuut te bekijken.

Bibliotheek muziek, partituur en films

In de bibliotheek vind je muziek, partituur, liedteksten en films die vrijelijk zijn te downloaden. Voor commercieel gebruik is wel mijn toestemming nodig en soms een passende vergoeding. De bibliotheek bevat veertig songs, lichte muziek die ik schreef en uitvoerde veelal met de muziekgroep Kwartz. Je kunt de muziek horen en downloaden evenals de partituur en de liedteksten. De liedteksten zijn zowel in het Nederlands als in het Engels geschreven; een enkele keer in het Frans. Ook zijn er in de bibliotheek 30 video’s te vinden. Ruim de helft van de songs en de video’s behoorden tot de theaterstukken Oud Mooi en Ons Land.

Fims over kunstenaars

Film over het werk van andere kunstenaars. In deze rubriek zijn hier enkele voorbeelden van te vinden.

Vanuit de samenwerking met tekstschrijver Rob Severijns en componist / muzikant Hugo Fredrix ontstond een mooie film over het schilderij Sea Battle van Wassily Kandinsky. Bezoek desgewenst de volgende site: https://kandinskyproject.com .

De film werd vertoond bij het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen en bij een korte film festival in Moskou.

Geschiedenis

De pagina bevat een beschrijving van wat voorafging aan mijn huidige werk.

Exposities en concerten

Op deze pagina een overzicht van mijn exposities en concerten vanaf 2016.

Tot slot

Ik vind het fijn om van je te horen hoe je mijn werk ervaart. Ik hoop dat je plezier zult beleven aan mijn beelden en muziek en dat deze je leven zullen opkleuren.

 

Eefde, mei 2024