Welkom

ToonKleur bestaat uit een selectie van videokunst, muziek en teksten die ik gemaakt heb. Voortgekomen uit mijn passie voor het scheppen van mooie beelden en klanken.
 Tonen en kleuren die ik graag wil laten zien en horen.

Schoonheid, mooie beelden en klanken maken. Daar is het me om te doen. Na tientallen jaren filmen, schilderen, muziek schrijven en maken, werk ik sinds december 2013 beroepsmatig als videokunstenaar.

De natuur en mensen zijn de grootste inspiratiebronnen. De videokunst die er uit voortkomt is kunst om rustig van te genieten. De videobeelden zijn toepasbaar op tal van plekken. Naast exposities ook geschikt als decor in het theater. De, met name langzame, werken ogen veelal als een schilderij. Deze videoschilderijen zijn zeer geschikt om te vertonen in een hotel, wachtkamer, winkel of gewoon thuis op de tv.

Daarnaast geef ik videoconcerten met andere muzikanten waarbij ik videobeelden vertoon op een muur of groot scherm. De muziek en videobeelden inspireren elkaar.

Ook maak ik in opdracht films over het werk van andere kunstenaars.

Recent werk is te koop of te huur. Zie daarvoor de webshop. Veel ouder werk is vrijelijk verkrijgbaar en te vinden in de Bibliotheek.

Hieronder een overzicht wat er op deze site te vinden is.

Webshop

In de webshop vind je vooral  werk van de laatste jaren van mij als videokunstenaar. Daarnaast een aantal speciale video’s van wat langer geleden. Bekijk hier een impressie van 7 minuten en 20 seconden van videowerk uit 2014 en 2015. Het meest recente werk is te vinden in de trailers over videoconcerten elders op de site.

Inkt in water

In de herfst van 2015 ontwikkelde in een methode om inkt in water te kunnen filmen. Daaruit kwam het werk ‘Inkt’ uit voort dat in de webshop te vinden is. Onder de indruk van de spectaculaire beelden die ik voor de lens kreeg, ging ik daar in de wintermaanden mee door. Door variaties in snelheid toe te passen en de werken in bolvorm te brengen ontstonden een aantal bijzondere kunstwerkjes. Soms ogend als een abstracte schilderij met nauwelijks waarneembare verandering of zwevend als een planeet in de ruimte. Zie de pagina ‘Inkt in water’ voor een indruk van deze werken: een trailer van 2 minuten  en een toelichting op deze werken. Ook is een foto te zien van de video-installatie ‘Bennu’ die vijf werken van inkt in water bevat.

Bibliotheek

In de bibliotheek vind je muziek, partituur, liedteksten en films die vrijelijk zijn te downloaden. Voor commercieel gebruik is wel mijn toestemming nodig en soms een passende vergoeding. De bibliotheek bevat veertig songs, lichte muziek die ik schreef en uitvoerde veelal met de muziekgroep Kwartz. Je kunt de muziek horen en downloaden evenals de partituur en de liedteksten. De liedteksten zijn zowel in het Nederlands als in het Engels geschreven; een enkele keer in het Frans. Ook zijn er in de bibliotheek 30 video’s te vinden. Ruim de helft van de songs en de video’s behoorden tot de theaterstukken Oud Mooi en Ons Land.

Videoconcerten

Op deze pagina informatie over videoconcerten die ik geef samen met andere muzikanten. In de subpagina’s informatie over ‘De Klank van Water’; een videoconcert met organist Gijs van Schoonhoven dat op 23 januari 2016 in première in de Grote Kerk van Enschede. Op 25 augustus 2017 vond een succesvolle uitvoering plaats in de Gudula kerk te Lochem. Verder informatie over het videoconcert Universe suite dat ik uitvoer met de Tsjechische gitarist David Wurczel. In september 2016  diverse malen uitgevoerd tijdens de Theaterstraat Ughelen en bij de Lochemse Kunstfactor. In juni 2017 zijn drie concerten  gehouden in Tsjechië, op 13 juli in Venetië en op 21 oktober 2017, 20 uur, Kapel Op ’t Rijsselt in Eefde. Op 1 september 2018 werd het videoconcert Universe suite twee maal uitgevoerd tijdens de Kunstmarkt Bathmen. Achter de schermen werken David Wurczel en ik aan een videosymfonie over de zee.

Op deze pagina’s vindt  u ook van beide concerten een trailer.

De Stichting Lochemse Kunstfactor

Ik ben intensief betrokken bij de Stichting Lochemse Kunstfactor als secretaris van het bestuur van de stichting. Zie voor meer informatie www.lochemsekunstfactor.nl

Fims over kunstenaars

Film over het werk van andere kunstenaars. In deze rubriek zijn hier enkele voorbeelden van te vinden.

Geschiedenis

De pagina bevat een beschrijving van wat voorafging aan mijn huidige werk.

Exposities 2016, 2017, 2018, 2019

Op deze pagina een overzicht van alle activiteiten in 2016. 2017 en 2018, 2019.

Tot slot

Ik vind het fijn om van je te horen hoe je mijn werk ervaart. Ik hoop dat je plezier zult beleven aan mijn beelden en muziek en dat deze je leven zullen opkleuren.

 

Eefde, juni 2019