EXPOSITIES, CONCERTEN

2021

 • 10 juli 2021 – 5 september 2021, Musea Zutphen, ’s Gravenhof, Zutphen: tentoonstelling IJsselTIJd Zutphen. Deze tentoonstelling wordt gehouden in het kader van de IJsselbiënnale een kunstmanifestatie langs de gehele IJssel. Het thema van de IJsselbiënnale is Tij, Tijd en Tijdelijkheid met het focus op duurzaamheid en de verandering in het IJssellandschap. Samen met fotograaf Wil Westerweel ging ik op pad langs de oevers van de IJssel om de schoonheid van de rivier te vereeuwigen. Onze foto’s en video’s die daar uit voort kwamen zijn te zien in de tentoonstelling.
 • 27 augustus en 29 augustus 2021. Musea Zutphen, ’s Gravenhof, Zutphen: het videoconcert De Glimlach van de IJssel. De beelden van de hiervoor genoemde tentoonstelling zijn dan ’s avonds te zien als videoconcert waarbij Lotte Pen, componist en saxofonist uit Deventer live muziek zal spelen, neo-classical. Afhankelijk van het weer en enkele praktische omstandigheden, wordt het concert uitgevoerd op het binnenplein van het Museum en/of het auditorium van het museum.
 • 11 oktober 2021 – 14 november 2021, Tentoonstelling Onze buren in het Haus der Niederlande in Münster, Duitsland. Samen met de kunstenaars van Noorder Art werken we aan een expositie die in het najaar van 2021 zijn beslag zal krijgen. We onderzoeken daarbij de beleving en de relatie die we met onze buren in Duitsland hebben. Studenten van beide landen werken hieraan mee. Op 4 en 5 augustus 2020 interviewde ik zes studenten en een docent van het Zentrum für Niederlande Studien van de Wilhelm Universität, verbonden met het Haus der Niederlande. Deze interviews maken onderdeel uit van de expositie. De interviews zijn ook de basis voor portretten en kunstwerken die Noorder Art en ik zullen maken.

Op stapel voor na 2021

 • Bij De Uitdaging te Driebergen zou ik samen met beeldend kunstenaar Ludewien Zweerus en fotograaf Janneke Aalbers gezamenlijk werk tentoonstellen in de Cultuurhoek met als thema Griekse Mythe. Dat stond gepland voor het begin van de lente van 2020 maar is vanwege Corona uitgesteld tot nader order.
 • De Videosymfonie ‘Mother Sea’  maak ik samen met de Tsjechische componist/gitarist David Wurczel. We hopen dat deze symfonie na 2021 gereed zal zijn voor uitvoering.

2020

 • 19 juni – 19 september 2020 Pop Up Galerie aan de Spaltraat 29 in Hengelo (Gld.). Ik exposeer daar met enkele films samen met beeldend kunstenaars Ludewien Zweerus en Marij Schrijen die schilderijen tonen. Jacqueline de la Rie is aanwezig met sieraden. Van 19 juni tot en met 12 september is de Pop Up Galerie open op vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur.
 • De korte film The story of Kandinsky’s Sea Battle maakte ik met tekstschrijver Rob Severijns en musicus / componist Hugo Fredrix. Deze film vertelt een verhaal over het schilderij ‘Sea Battle’, ook wel bekend als ‘Improvisation nr.31’ dat Wassily Kandinsky in 1911 schilderde. Meer informatie: https://kandinskyproject.com: 23 augustus 2020: Vertoning tijdens het internationale filmfestival Short Shot Fest te Moskou. 19 september 2020: Vertoning van de film tijdens de dag van de Zeeuwse film van het filmfestival Film by the Sea te Vlissingen.

2019

 • 15 Maart – 12 Mei Tentoonstelling ‘Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog’, Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort, Openingstijden: vrijdag, zaterdag, zondag van 11 tot 17 uur. Een samenwerking tussen de Koppelkerk, de vier kunstenaars van Noorder Art en Ewout van Roon. Hij maakte een film die een toelichting vormt op de expositie en de werken van de kunstenaars van Noorder Art. Zij maakten circa vijftig schilderijen voor deze tentoonstelling. Daarnaast was er een film te zien van Ewout van Roon over de ontploffing van Kasteel Bredevoort aan de hand van schilderijen van Mineke Gravers. En een film die we in bruikleen kregen van Omroep Gelderland: ‘Ridders van Gelre, de verovering van Bredevoort’. Meer informatie is te vinden op: www.koppelkerk.nl
 • Voorjaar 2019 Voor fotograaf Heleen van Tilburg stelde ik vorig jaar met foto’s van haar hand de film Movements samen. Door Ventipertrenta, een ‘international digital art festival’, gevestigd in Italië, werd haar werk bekroond. Ze werd uitgenodigd voor het festival Internationale di Video Arte in 2019 het deel Suite van de film Movements te vertonen.
 • 30 Mei – 2 Juni Medewerking aan een expositie van Ludewien Zweerus tijdens de Kunst4daagse Bronckhorst. Ludewien Zweerus vertoont in haar atelier onder andere twee films die ik samenstelde van foto’s, gemaakt door Janneke Aalbers, over ronde schilderijen van haar, die ze Tondo’s noemt. Te zien in het atelier van Ludewien Zweerus, Ruurloseweg 17d, 7255 DE Hengelo van 30 mei – 2 Juni van 12 tot 17 uur. Meer informatie: www.kunstvierdaagsebronckhorst.nl .
 • 8,9 en 10 Juni; van 11 tot 17 uur. Kunstroute Gulpen-Wittem. Tijdens dit Pinksterweekend exposeer ik in de Oude Toren van Gulpen. De videoinstallatie ‘Zweefbloemen’ zal daar te zien zijn. Daarnaast zullen er digitale kerkramen te zien zijn in deze prachtige duizend jaar oude toren. Oude Toren, Professor Cobbenhagenstraat 2, Gulpen. Meer informatie: www.kunstroutegulpenwittem.nl .

2018

 • 6 Maart – 10 April Provinciehuis Groningen. Een tentoonstelling in het Atrium van het Provinciehuis met de tentoonstelling Tijd van de kunstenaars van Norder Art. Er zijn van Ewout van Roon vier films te zien die gaan over het werk van de kunstenaars van Norder Art en het thema Tijd. Bijzonder is dat deze films te zien zijn in een omlijsting van roestig staal ontworpen door Sieuwke Ronner en Ewout van Roon samen. Sieuwke maakte de twee kijkdozen en tv-lijsten. Daarnaast is er ook ander werk te zien van Ewout van Roon.
 • Pasen: zaterdag 31 maart,  zondag 1 april, maandag 2 april van 12 tot 17 uur, Atelier aan de Berkel, Hanzeweg 6, Lochem (naast het Gemeentehuis); Een tentoonstelling met Ludewien Zweerus en fotograaf Janneke Aalbers waarbij de disciplines videokunst, schilderkunst en fotografie met elkaar versmelten; werken die gelijktijdig een schilderij, film en foto zijn.
 • Donderdag 19 April: Buitencentrum Kerkemeijer, Ruurloseweg 51, 7271RS, Borculo, 20 uur; Kunstcafé kunstkring BART in de Gemeente Berkelland: lezing over en presentatie van mijn videokunst.
 • Zondagmiddag 27 mei, 15 uur, voorstelling Movements van fotograaf Heleen van Tilburg. Zie verder www.beeldendiespreken.nl Voor de voorstelling maakte Ewout van Roon een film van foto’s van Heleen van Tilburg. Zij improviseerde gelijktijdig op de piano samen met Michiel Buursen. Eveneens gelijktijdig  dans van Kenzo Kusado. De voorstelling werd gehouden in Frame.de.galerie in het het Kunstplein Cahen 1 Muurhuizen 104 te Amersfoort.
 • 27 mei – 1 juli Aansluitend bij de voorstelling Movements een groepstentoonstelling bij Frame.de.galerie tot 1 juli.
 • 1 september. De Bathmense Kunst en Kultuurkring presenteert het Videoconcert Universe Suite tijdens de kunstmarkt in Bathmen op 1 september eenmaal ’s ochtend en eenmaal ’s middags in het Cultuurhuis Bathmen.
 • 2 Oktober – 28 december: Expositie ‘Tijd’ samen met Norder Art in Cultuurhuis de Klinker, Winschoten.

2017

 • Zondag 5 februari, 5 maart, 2 april: Vertoning een van mijn videowerken als voorfilm in het filmhuis Jansscoop te Lochem
 • Zaterdag 25 maart en zondag 26 maart: Deelname aan groepsexpositie KUNZFETTI te Sittard
 • Zaterdag 15, zondag 16 en maandag 17 april: deelname aan Kunstroute Lochem door expositie in eigen huis en studio: Schoolstraat 5, Eefde
 • Woensdag 25 april, Vertoning van de video Universe Suite in de koepel van de de sterrenwacht Phoenix te Lochem.
 • 9 mei t- 9 september: Venice Experimental Video and Performance Art Festival ANIMA MUNDI, dat zal worden gepresenteerd in Venetië gedurende de 57th Venice Art Biennale; event ELEMENTS – FROM SPACE TO SHAPE, It’s LIQUID International Video Art Festival in Venice in het prestigieuze gebouw van de Misericordia Archieven. Palazzo Ca’ Zanardi, Cannaregio 4132 – 30121 Venetië, Italië
 • Zaterdag 20 mei en zondag 21 mei: Deelname aan groepsexpositie KAP-HORN-ART te Bremen, Duitsland
 • 9 t/m 21 juni, uitvoeringen Videoconcert Universe Suite met componist/gitarist David Wurczel:
  • 14 juni, 21.00 uur, Chapel of God’s body van de Barbora kathedraal, Kutna Hora, Tsjechië
  • 16 juni, 20.00 uur, Pidivado theatre, Praag, Tsjechië
  • 21 juni, 19:00 uur, Ways to the light gallery, Praag, Tsjechië
 • Première van de dansfilm Hello World met glaskunstenares Jelena Popadic en Tara Wilts tijdens Le Petit Festival du Théâtre dat van 15 – 18 juni gehouden zal worden in Dubrovnik
 • 13 Juli, 18:00 uur. Venice Experimental Video and Performance Art Festival ANIMA MUNDI; opening CONSCIOUSNESS; gedeeltelijke uitvoering Universe Suite. Palazzo Ca’ Zanardi, Cannaregio 4132 – 30121 Venetië, Italië. Gratis toegang.
 • 25 augustus: Videoconcert de Klank van Water met Gijs van Schoonhoven in de Gudulakerk te Lochem. Nachtconcert 22 uur. Gratis toegang.
 • 8 – 29 sept, bijdrage aan de expositie TIJD van Noorder Art in de Martinikerk in Groningen
 • 29 sept – 18 januari 2018, bijdrage aan de tentoonstelling, HENK EN HEDWIG ZWEERUS, EEN BEELDEND AVONTUUR, georganiseerd door de Stichting Henk en Hedwig Zweerus en de Stichting Museum Veluwezoom, in kasteel Doorwerth te Renkum.
 • 21 oktober: Videoconcert Universe Suite met David Wurczel, Kapel Op ’t Rijsselt, Eefde. Met medewerking van de koren Qoorieus en Colours olv. Josette Brinkhof en beeldend kunstenaar John Ligtenberg en urbex-fotograaf Wil Westerweel.
 • 1-30 November: expositie in Bogotà in Columbia bij de Jorge Jurado Gallery georganiseerd door de It’s Liquid Group.

2016

 • 23 januari videoconcert de Klank van Water met organist Gijs van Schoonhoven in de Grote Kerk van Enschede onder auspiciën van het Wilmink Theater / Muziekcentrum Enschede
 • 26 t/m 28 maart Kunstroute Lochem van de Stichting Kunst in Lochem
 • 23 juni Bijdrage aan de presentatie Leven en werk van Henk en Hedwig Zweerus-Weber georganiseerd door Stichting Henk en Hedwig Zweerus-Weber in het kasteel Het Nijenhuis van museum de Fundatie in Heino
 • 22 juli tot 6 augustus Dutch art expo georganiseerd door beeldend kunstenaar John Ligtenberg in Kutna Hora, Tsjechië
 • 26 augustus tot november Expositie Stichting Lochemse Kunstfactor te Lochem
 • 8 september de film Bennu’s dream door NASA samen met vele andere kunstwerken gelanceerd met de OSIRISREX naar de asteroïde Bennu
 • 24 september vier videoconcerten van de Theaterstraat Ugchelen te Apeldoorn met gitarist David Wurczel uit Praag
 • 25 september videoconcert met gitarist David Wurczel uit Praag bij de Stichting Lochemse Kunstfactor te Lochem
 • 26 september inzending van de dansfilm Hello world voor het Cinedansfestival 2017 in het Eye te Amsterdam
 • 29 en 30 oktober ArtAssen in de TT-hal te Assen