Geschiedenis

In 1952 werd ik geboren in een harmonieus en liefdevol gezin met veel ruimte voor creativiteit. Mijn vader ging ons voor in de schoonheid voor taal. Mijn moeder in muziek. Ik genoot er van als ze piano speelde en wilde dat ook leren. Als kind tekende ik ook veel. Taal, muziek en beelden hebben mij mijn hele leven vergezeld.
Zoals dat hoorde in die tijd begon ik als kind met blokfluit. Toen ik vijftien was richtte ik mijn eerste bandje op Mystic Mysterie, als ‘sologitarist’ (links, staand op de foto).

Tussen mijn twintigste en vijf en dertigste jaar was mijn leven gevuld met een gezinsleven en fulltime werken in de maatschappelijke dienstverlening.
Eind jaren tachtig kwam er meer ruimte in mijn leven. Ik leerde bij een schilderschool vier jaar lang olieverfschilderijen te maken.

Pianoleraar en organist Ger van Poppel als pianoleraar stimuleerde me zelf muziek te schrijven. Hij gaf me jarenlang compositieles evenals zangpedagoge en pianolerares Juliette Dumoré. Ze was tevens dirigente bij het popkoor Backcorner waar ik bij zong. Als toetsenist speelde ik met wat vrienden vooral jazzstandards. In 1996 ging ik parttime werken om ruim baan te maken voor mijn creativiteit.

Ik schreef in de loop van de jaren meer dan veertig songs voor de muziekgroep Kwartz die ik had opgericht. We speelden een mengeling van pop, jazz en andere vormen van lichte muziek.

Na wat concerten, richtten we ons op het theater. Ik schreef het script Oud Mooi over de schoonheid van het ouder worden. Schreef er muziek bij en maakte videobeelden. Kwartz werkte bij de uitvoering van dit theaterstuk samen met a-capellagroep Strike Six en twee acteurs. Met hulp van mijn vriend Gerke van Zalk kwam Kwartz op het theaterpodium.Oud Mooi ging op 4 juni 2005 in première.

Een paar muziekstukken van de première zijn elders op deze site te beluisteren. Wendy Addink was in die tijd de zangeres van Kwartz.
Elf maal speelden we dit stuk in de kleinere theaters in Nederland. Een aantal muziekstukken van Oud Mooi zijn te beluisteren op deze site.

Na Oud Mooi maakte Kwartz met zangeres Miranda Bolderman een cd Onvoorstelbaar Mooi genaamd. De meeste opnames van deze cd tref je ook op deze site

Uit de destijds groeiende ongastvrijheid tegenover mensen die hier niet geboren zijn, kwam de tweede theatervoorstelling voort. Ook nu maakte ik het script en de muziek. Video werd een nog wezenlijker bij deze voorstelling. De hele voorstelling vertelden we zowel in muziek als in beeld. Op 25 oktober 2008 ging de voorstelling Ons Land in de schouwburg in Lochem in première. De regie was in handen van Eric Ribberink en de audio werd verzorgd door Steven van der Velde. Na de premierè in de schouwburg in Lochem werd Ons Land nog vijf maal uitgevoerd. Van de muziekstukken en de videobeelden uit de voorstelling maakten we een dvd. Op deze dvd speelden Hans Baan en Rob Heuvelink de basgitaar. Van deze dvd vind je in de bibliotheek een groot aantal clips en muziektracks. De gehele dvd Ons land is apart te bestellen.

In het voorjaar van 2010 viel het doek voor Kwartz.

Ik besloot door te gaan met het maken van videokunst en af en toe anderen uit te nodigen met me mee te doen. Mijn videokunst omvat mijn eigen muziek. Ik kan en wil niet kiezen tussen mijn ogen en mijn oren. Ik geniet als ik mooie klanken vind en zoek mooie kleuren op. Ik raak in de ban van het bewegen van beelden en mooie combinaties van beeld en geluid.

 

 

 

In 2009 deed ik met het videowerk ‘Schilderij’ mee aan de wedstrijd ‘Het Vierkante ei’ van de Volkskrant en kwam daarmee kort  in het Gemeentemuseum Arnhem terecht. Eveneens in 2009 maakte ik de video Self-portrait voor een wedstrijd die het museum Boijmans van Beuningen uitschreef in het kader van een tentoonstelling van het werk van Pipilotti Rist.

Vanaf de zomer van 2010 tot november 2012 werkte ik met danseres Desirée van den Berg en een aantal muzikanten samen aan Flow. De natuur vormt voor mij een belangrijke inspiratiebron. Dit leverde een dansfilm op van 23 minuten over de schoonheid van de vier elementen water, aarde, vuur en lucht. Meer info klik hier. In het voorjaar van 2013 ging de film in première bij het Woodbroke hotel in Barchem. Ook heb ik in dit hotel het werk Schilderij een half jaar lang geëxposeerd.

Vanaf december 2013 ben ik volledig aan het werk als videokunstenaar.

Sinds die tijd ben ik ook intensief betrokken bij de Stichting Lochemse Kunstfactor als exposant en als secretaris van het bestuur van de stichting. Zie voor meer informatie www.lochemsekunstfactor.nl

Ik heb de afgelopen jaren zowel videowerken gemaakt die als kunstwerk op zich staan, als gebundeld videowerk dat een decor vormt voor concerten. Een voorbeeld daarvan was de musical de Brother Blues van het koor IJsselwijs die in 2014 tweemaal werd opgevoerd en waarbij ik op twee schermen een videodecor verzorgde.

In 2016 en 2017 volgden diverse exposities in Nederland maar ook in het buitenland Kutna Hora, Tsjechie, Bremen en Venetië.

Daarnaast diverse videoconcerten. Het videoconcert De Klank van Water met organist Gijs van Schoonhoven en het videoconcert Universe Suite met de Tsjechische gitarist David Wurczel.

 

Klank van water voor siteKlank van water affiche

Klank van water afficheKlank van water affiche

Ik ga graag graag nieuwe avonturen aan met anderen. Neem zeker contact op als je je voelt aangesproken.