EXPOSITIES, CONCERTEN

2024

•     Galerie Stijl, Eefde. Expositie ‘Nieuwe kunstenaars in de galerie’ van 23 juni tot 12 augustus. Opening 23 Juni 15 uur. Expositie ’35 Jaar galerie Stijl’ van 25 augustus 14 oktober. Opening 25 Augustus 15 uur. Informatie: www.galeriestijl.nl

•     Brabant Art Fair

De Brabant Art Fair vindt plaats in de Koepelhal in Tilburg;
NS-Plein, 5014 DA Tilburg. De beurs was geopend voor publiek op zaterdag 16 en zondag 17 maart, van 11.00 tot 17.30 uur. Zie verder www.brabantartfair.nl .

•     Kunstroute 2024 van Kunst in Lochem

Tijdens het Paasweekend van zaterdag 30 maart, zondag 31 maart en maandag 1 april nam ik samen met 82 andere kunstenaars uit de Gemeente Lochem deel aan de Kunstroute Lochem. Ik exposeerde in mijn studio achter mijn huis, Schoolstraat 5, 7211 BA, Eefde. Zie verder: www.kunstinlochem.nl .

•     Tentoonstelling Geluk is Nergens Anders en Mini Geluksfestival Onstwedde 17 augustus tot en met 27 oktober 2024; openingstijden vrijdag- zaterdag- en zondagmiddag 13 tot 17 uur.

In voorbereiding is de tentoonstelling Geluk is nergens anders die ik samen maak met beeldend kunstenaar Mineke Gravers. We vertonen acht Geluksportretten waarin mensen vertellen over een intense gelukservaring. Deze geluksportretten vormen voor ons een inspiratiebron; Mineke schildert en ik maak video’s. Ook leerlingen van basisschool De Rank te Onstwedde doen mee. Zij maken voor de tentoonstelling 30 schilderijen over geluk en we tonen ook gefilmde verhalen van de leerlingen over geluk.

Dit geheel zal de tentoonstelling vormen die in het najaar van 2024 vertoond zal worden bij Artphy in Onstwedde.

Citaat Artphy: “In en buiten Artphy tonen Mineke Gravers en Ewout van Roon hun expositie waarin kunstdisciplines zich hebben vermengd tot een kleurrijke en muzikale beleving in schilderijen, video en digitale en live muziek.”

TENTOONSTELLING GELUK IS NERGENS ANDERS

Van zaterdag 17 augustus tot en met zondag 27 oktober 2024. Opening expositie zaterdagmiddag 17 augustus. Openingstijden vrijdag- zaterdag- en zondagmiddag van 13 tot 17 uur.

MINI-GELUKSFESTIVAL ONSTWEDDE

Van zaterdag 31 augustus tot en met zaterdag 7 september 2024

Zaterdagavond 31 augustus videoconcert Je moet geluk hebben met Harry Over:

Zondag 1 september (optie) Rondleiding expositie Mineke/Ewout

Woensdagavond 4 september Lezingen en rondleiding expositie

Vrijdag 6 september Geluksdiner met VPS-Kek

Geluksdiner vanaf 17 uur met buurtkoks die hun geluksrecept maken. Tussen de gangen door a-capella groep VPS-Kek

Zaterdagavond 7 september Videoconcert Beyond the rainbow met de Tsjechische gitarist/componist David Wurczel.

De mogelijkheid om kaarten voor het mini-geluksfestival te reserveren bij Artphy komt in de loop van het voorjaar beschikbaar.

Zie voor meer informatie over Artphy: Kunstruimte Artphy, Kempkebosweg 4, 9591 VG, Onstwedde, info@artphy.nl, www.artphy.nl .

 2023

Op vrijdag 23 juni en zaterdag 24 juni tussen 11 en 17 uur hield ik open atelier thuis, Schoolstraat 5, 7211 BA, Eefde. De open-atelier-route was georganiseerd door Kunst in Lochem.In mijn studio achter mijn huis vertoonde ik een aantal korte video’s. Vooral recent werk uit 2022 en 2023.

In september en oktober lever ik een kleine bijdrage aan de tentoonstelling van Ludewien en Henk Zweerus en Hedwig Zweerus Weber die gehouden wordt in de galerij Stijl te Eefde. Twee films die ik voor Ludewien maakte met foto’s van haar schilderijen, de Films ‘Tondo’s’ en ‘Seizoenen’, maken deel uit van de expositie.

Op 11 en 12 November maak ik samen met beeldend kunstenaar Ludewien Zweerus en fotograaf Janneke Aalbers deel uit van de tentoonstelling Griekse Mythe, de Uitdaging_10, bij de Cultuurhoek te Driebergen. Engweg 14 te Driebergen, van 13 tot 17 uur.

2022

12 en 13 november 2022, Internationale Glaskunstbeurs Zutphen; Walburgiskerk, ’s Gravenhof Zutphen van 10 tot 17 uur. Tijdens deze glaskunstbeurs werd mijn film Hello World vertoond in stand 41 van glaskunstenares Jelena Popadic, midden in de kerk.

Je kinderen loslaten. Hen aanmoedigen de wereld en zichzelf te ontdekken. Daarover gaat deze korte film. Glaskunst, videokunst, dans en muziek van glas zorgen voor een intrigerende film.

In de film zie je vijf druppels van glas, de kinderen van glaskunstenares Jelena Popadic. Samen met haar dochter Tara Wilts bemoedigt ze de kinderen hun eigen weg te gaan. Het loslaten doet zeer. Jelena Popadic danst voor hen op het strand een geïmproviseerde dans . Ze brengt samen met Tara Wilts de glazen druppels het meer op en ze dansen onderwater nog even mee. Dat zorgt voor mysterieuze gesluierde beelden. Tenslotte drijven de kinderen de verte in.

De muziek is gecomponeerd en gespeeld voor deze film door Ewout van Roon. Ook maakte hij de liedtekst van het lied Hello World dat door Tara Wilts is gezongen. De muziek is voor een belangrijk deel gemaakt met klanken van glas: zingende glazen, brommende glazen en vazen en getingel.

De filmopnames zijn gemaakt in augustus 2016 aan de Mondsee in Oostenrijk. Videokunstenaar Ewout van Roon filmde, monteerde de film en bekostigde de film uit eigen middelen.

De film duurt 7 minuten en 20 seconden

Zie voor de glaskunstbeurs verder https://www.glaskunstbeurs-zutphen.nl

2021

 • 10 juli 2021 – 5 september 2021, Musea Zutphen, ’s Gravenhof, Zutphen: tentoonstelling IJsselTIJd Zutphen. Deze tentoonstelling wordt gehouden in het kader van de IJsselbiënnale een kunstmanifestatie langs de gehele IJssel. Het thema van de IJsselbiënnale is Tij, Tijd en Tijdelijkheid met het focus op duurzaamheid en de verandering in het IJssellandschap. Samen met fotograaf Wil Westerweel ging ik op pad langs de oevers van de IJssel om de schoonheid van de rivier te vereeuwigen. Onze foto’s en video’s die daar uit voort kwamen zijn te zien in de tentoonstelling.
 • 27 augustus en 29 augustus 2021. Musea Zutphen, ’s Gravenhof, Zutphen: het videoconcert De Glimlach van de IJssel. De beelden van de hiervoor genoemde tentoonstelling zijn dan ’s avonds te zien als videoconcert waarbij Lotte Pen, componist en saxofonist uit Deventer live muziek zal spelen, neo-classical. Afhankelijk van het weer en enkele praktische omstandigheden, wordt het concert uitgevoerd op het binnenplein van het Museum en/of het auditorium van het museum.
 • 11 oktober 2021 – 14 november 2021, Tentoonstelling Onze buren in het Haus der Niederlande in Münster, Duitsland. Samen met de kunstenaars van Noorder Art werken we aan een expositie die in het najaar van 2021 zijn beslag zal krijgen. We onderzoeken daarbij de beleving en de relatie die we met onze buren in Duitsland hebben. Studenten van beide landen werken hieraan mee. Op 4 en 5 augustus 2020 interviewde ik zes studenten en een docent van het Zentrum für Niederlande Studien van de Wilhelm Universität, verbonden met het Haus der Niederlande. Deze interviews maken onderdeel uit van de expositie. De interviews zijn ook de basis voor portretten en kunstwerken die Noorder Art en ik zullen maken.

2020

 • 19 juni – 19 september 2020 Pop Up Galerie aan de Spaltraat 29 in Hengelo (Gld.). Ik exposeer daar met enkele films samen met beeldend kunstenaars Ludewien Zweerus en Marij Schrijen die schilderijen tonen. Jacqueline de la Rie is aanwezig met sieraden. Van 19 juni tot en met 12 september is de Pop Up Galerie open op vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur.
 • De korte film The story of Kandinsky’s Sea Battle maakte ik met tekstschrijver Rob Severijns en musicus / componist Hugo Fredrix. Deze film vertelt een verhaal over het schilderij ‘Sea Battle’, ook wel bekend als ‘Improvisation nr.31’ dat Wassily Kandinsky in 1911 schilderde. Meer informatie: https://kandinskyproject.com: 23 augustus 2020: Vertoning tijdens het internationale filmfestival Short Shot Fest te Moskou. 19 september 2020: Vertoning van de film tijdens de dag van de Zeeuwse film van het filmfestival Film by the Sea te Vlissingen.

2019

 • 15 Maart – 12 Mei Tentoonstelling ‘Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog’, Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort, Openingstijden: vrijdag, zaterdag, zondag van 11 tot 17 uur. Een samenwerking tussen de Koppelkerk, de vier kunstenaars van Noorder Art en Ewout van Roon. Hij maakte een film die een toelichting vormt op de expositie en de werken van de kunstenaars van Noorder Art. Zij maakten circa vijftig schilderijen voor deze tentoonstelling. Daarnaast was er een film te zien van Ewout van Roon over de ontploffing van Kasteel Bredevoort aan de hand van schilderijen van Mineke Gravers. En een film die we in bruikleen kregen van Omroep Gelderland: ‘Ridders van Gelre, de verovering van Bredevoort’. Meer informatie is te vinden op: www.koppelkerk.nl
 • Voorjaar 2019 Voor fotograaf Heleen van Tilburg stelde ik vorig jaar met foto’s van haar hand de film Movements samen. Door Ventipertrenta, een ‘international digital art festival’, gevestigd in Italië, werd haar werk bekroond. Ze werd uitgenodigd voor het festival Internationale di Video Arte in 2019 het deel Suite van de film Movements te vertonen.
 • 30 Mei – 2 Juni Medewerking aan een expositie van Ludewien Zweerus tijdens de Kunst4daagse Bronckhorst. Ludewien Zweerus vertoont in haar atelier onder andere twee films die ik samenstelde van foto’s, gemaakt door Janneke Aalbers, over ronde schilderijen van haar, die ze Tondo’s noemt. Te zien in het atelier van Ludewien Zweerus, Ruurloseweg 17d, 7255 DE Hengelo van 30 mei – 2 Juni van 12 tot 17 uur. Meer informatie: www.kunstvierdaagsebronckhorst.nl .
 • 8,9 en 10 Juni; van 11 tot 17 uur. Kunstroute Gulpen-Wittem. Tijdens dit Pinksterweekend exposeer ik in de Oude Toren van Gulpen. De videoinstallatie ‘Zweefbloemen’ zal daar te zien zijn. Daarnaast zullen er digitale kerkramen te zien zijn in deze prachtige duizend jaar oude toren. Oude Toren, Professor Cobbenhagenstraat 2, Gulpen. Meer informatie: www.kunstroutegulpenwittem.nl .

2018

 • 6 Maart – 10 April Provinciehuis Groningen. Een tentoonstelling in het Atrium van het Provinciehuis met de tentoonstelling Tijd van de kunstenaars van Norder Art. Er zijn van Ewout van Roon vier films te zien die gaan over het werk van de kunstenaars van Norder Art en het thema Tijd. Bijzonder is dat deze films te zien zijn in een omlijsting van roestig staal ontworpen door Sieuwke Ronner en Ewout van Roon samen. Sieuwke maakte de twee kijkdozen en tv-lijsten. Daarnaast is er ook ander werk te zien van Ewout van Roon.
 • Pasen: zaterdag 31 maart,  zondag 1 april, maandag 2 april van 12 tot 17 uur, Atelier aan de Berkel, Hanzeweg 6, Lochem (naast het Gemeentehuis); Een tentoonstelling met Ludewien Zweerus en fotograaf Janneke Aalbers waarbij de disciplines videokunst, schilderkunst en fotografie met elkaar versmelten; werken die gelijktijdig een schilderij, film en foto zijn.
 • Donderdag 19 April: Buitencentrum Kerkemeijer, Ruurloseweg 51, 7271RS, Borculo, 20 uur; Kunstcafé kunstkring BART in de Gemeente Berkelland: lezing over en presentatie van mijn videokunst.
 • Zondagmiddag 27 mei, 15 uur, voorstelling Movements van fotograaf Heleen van Tilburg. Zie verder www.beeldendiespreken.nl Voor de voorstelling maakte Ewout van Roon een film van foto’s van Heleen van Tilburg. Zij improviseerde gelijktijdig op de piano samen met Michiel Buursen. Eveneens gelijktijdig  dans van Kenzo Kusado. De voorstelling werd gehouden in Frame.de.galerie in het het Kunstplein Cahen 1 Muurhuizen 104 te Amersfoort.
 • 27 mei – 1 juli Aansluitend bij de voorstelling Movements een groepstentoonstelling bij Frame.de.galerie tot 1 juli.
 • 1 september. De Bathmense Kunst en Kultuurkring presenteert het Videoconcert Universe Suite tijdens de kunstmarkt in Bathmen op 1 september eenmaal ’s ochtend en eenmaal ’s middags in het Cultuurhuis Bathmen.
 • 2 Oktober – 28 december: Expositie ‘Tijd’ samen met Norder Art in Cultuurhuis de Klinker, Winschoten.

2017

 • Zondag 5 februari, 5 maart, 2 april: Vertoning een van mijn videowerken als voorfilm in het filmhuis Jansscoop te Lochem
 • Zaterdag 25 maart en zondag 26 maart: Deelname aan groepsexpositie KUNZFETTI te Sittard
 • Zaterdag 15, zondag 16 en maandag 17 april: deelname aan Kunstroute Lochem door expositie in eigen huis en studio: Schoolstraat 5, Eefde
 • Woensdag 25 april, Vertoning van de video Universe Suite in de koepel van de de sterrenwacht Phoenix te Lochem.
 • 9 mei t- 9 september: Venice Experimental Video and Performance Art Festival ANIMA MUNDI, dat zal worden gepresenteerd in Venetië gedurende de 57th Venice Art Biennale; event ELEMENTS – FROM SPACE TO SHAPE, It’s LIQUID International Video Art Festival in Venice in het prestigieuze gebouw van de Misericordia Archieven. Palazzo Ca’ Zanardi, Cannaregio 4132 – 30121 Venetië, Italië
 • Zaterdag 20 mei en zondag 21 mei: Deelname aan groepsexpositie KAP-HORN-ART te Bremen, Duitsland
 • 9 t/m 21 juni, uitvoeringen Videoconcert Universe Suite met componist/gitarist David Wurczel:
  • 14 juni, 21.00 uur, Chapel of God’s body van de Barbora kathedraal, Kutna Hora, Tsjechië
  • 16 juni, 20.00 uur, Pidivado theatre, Praag, Tsjechië
  • 21 juni, 19:00 uur, Ways to the light gallery, Praag, Tsjechië
 • Première van de dansfilm Hello World met glaskunstenares Jelena Popadic en Tara Wilts tijdens Le Petit Festival du Théâtre dat van 15 – 18 juni gehouden zal worden in Dubrovnik
 • 13 Juli, 18:00 uur. Venice Experimental Video and Performance Art Festival ANIMA MUNDI; opening CONSCIOUSNESS; gedeeltelijke uitvoering Universe Suite. Palazzo Ca’ Zanardi, Cannaregio 4132 – 30121 Venetië, Italië. Gratis toegang.
 • 25 augustus: Videoconcert de Klank van Water met Gijs van Schoonhoven in de Gudulakerk te Lochem. Nachtconcert 22 uur. Gratis toegang.
 • 8 – 29 sept, bijdrage aan de expositie TIJD van Noorder Art in de Martinikerk in Groningen
 • 29 sept – 18 januari 2018, bijdrage aan de tentoonstelling, HENK EN HEDWIG ZWEERUS, EEN BEELDEND AVONTUUR, georganiseerd door de Stichting Henk en Hedwig Zweerus en de Stichting Museum Veluwezoom, in kasteel Doorwerth te Renkum.
 • 21 oktober: Videoconcert Universe Suite met David Wurczel, Kapel Op ’t Rijsselt, Eefde. Met medewerking van de koren Qoorieus en Colours olv. Josette Brinkhof en beeldend kunstenaar John Ligtenberg en urbex-fotograaf Wil Westerweel.
 • 1-30 November: expositie in Bogotà in Columbia bij de Jorge Jurado Gallery georganiseerd door de It’s Liquid Group.

2016

 • 23 januari videoconcert de Klank van Water met organist Gijs van Schoonhoven in de Grote Kerk van Enschede onder auspiciën van het Wilmink Theater / Muziekcentrum Enschede
 • 26 t/m 28 maart Kunstroute Lochem van de Stichting Kunst in Lochem
 • 23 juni Bijdrage aan de presentatie Leven en werk van Henk en Hedwig Zweerus-Weber georganiseerd door Stichting Henk en Hedwig Zweerus-Weber in het kasteel Het Nijenhuis van museum de Fundatie in Heino
 • 22 juli tot 6 augustus Dutch art expo georganiseerd door beeldend kunstenaar John Ligtenberg in Kutna Hora, Tsjechië
 • 26 augustus tot november Expositie Stichting Lochemse Kunstfactor te Lochem
 • 8 september de film Bennu’s dream door NASA samen met vele andere kunstwerken gelanceerd met de OSIRISREX naar de asteroïde Bennu
 • 24 september vier videoconcerten van de Theaterstraat Ugchelen te Apeldoorn met gitarist David Wurczel uit Praag
 • 25 september videoconcert met gitarist David Wurczel uit Praag bij de Stichting Lochemse Kunstfactor te Lochem
 • 26 september inzending van de dansfilm Hello world voor het Cinedansfestival 2017 in het Eye te Amsterdam
 • 29 en 30 oktober ArtAssen in de TT-hal te Assen